Törmäslompolon Maatilamatkailu

Kesäaktiviteetit

Melonta

Törmäslompolosta on loistavat mahdollisuudet lähteä melomaan. Sekä järvi- että jokimelontaan löytyy sopivia kohteita.

Järvimelonta

Törmäslompolo on pieni järvi, jossa ei ole eksymispelkoa. Törmäslompoloon laskevan Kutunivan yläpuolella on Länsi-Lapin suurimpia järvi: Jerisjärvi. Selän mitta on 12 km, joten siellä riittää melottavaa pitkäksi aikaa.

Jokimelonta

Jerisjärvestä Törmäslompolon kautta Muoniojokeen laskeva Jerisjoki on erittäin miellyttävä joki melottavaksi. Reitti on reilut 20 km pitkä, korkeuseroa on liki 30 m ja koskipaikkoja on yli 20.

Haastavampaa reittiä kaipaavat voivat jatkaa Muonion- ja Tornionjokea vaikka Kilpisjärveltä Pohjanlahdelle.

Lisätietoa Muonion melontareiteistä Muonion liikuntasivuilta tai Muonion kunnan sivuilta.


Kalastus

Kalastukseen Törmäslompolo ympäristöineen tarjoaa hienot mahdollisuudet. Jerisjärvi on kuuluisa kalajärvi. Siellä on käyty kalassa 1500-luvulta alkaen. Keimiöniemessä sijaitsevat kuuluisat kalapirtit kertovat kalastusperinteestä. Lisää tietoa kalapirteistä mm. Muonion nähtävyydet sivulta. Jerisjärvelle on mahdollista päästä mukaan nuotanvetoon, kysy lisää suoraan Törmäslompolosta.

Retkeily

Tunturilapin vaihteleva maasto takaa jokaiselle sopivan retkeilykohteen löytymisen. Törmäslompolo sijaitsee Pallas - Yllästunturin kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Puistossa ja muualla maastossa on paljon merkittyjä retkeilyreittejä autiotupineen. Pallas - Yllästunturin alueeseen tutustuminen voi alkaa esimerkiksi käynnillä Pallaksen luontokeskuksessa tai tietysti puiston nettisivujen kautta.

Törmäslompolon maatilamajoitus toimii monelle Hetta-Pallas-vaelluksen tukikohtana: Tänne on hyvä tulla nukkumaan yksi yö ennen varsinaista vaellusta ja ottaa kyyti esim. Hettaan, jolloin Ounasjärven ylitys veneellä on alussa ja itse vaellus etenee kohti etelää sekä aurinkoa. Sitten voit sopia kyydin, mistä haetaan lopussa. Vaelluksen jälkeen on mukava levätä Törmäslompolossa ja nauttia illalla puulla lämpiävän saunan löylyistä.

Niille, jotka eivät halua olla yötä tunturissa, Törmäslompolo on oiva tukikohta niin kesällä kuin ruska-aikaankin. Pallaksen opastuskeskus luontopolkuineen on 16 km päässä. Sieltä pääset autosta suoraan puuttomaan tunturipaljakkaan ihastelemaan avaria näkymiä. Autolla voi ajaa myös Särki-, Keimiö-, Sammal- tai Lommoltunturin juurelle, jolloin muutaman kilometrin kävelyllä tavoittaa huipun mahtavat maisemat. Hieman kauempana Raattaman kylän kautta on Vuontispirtiltä lähtevä Röyninkurun reitti Montellin ja Nammalakurun tupineen, joka avaa uudet näkymät Ounas-Pallas -tunturiketjun puoleen väliin.